Evia | Dátum: Szombat, 2011-08-06, 19:35 | Üzenet # 1 · Megosztás: |
|
Petőfi Sándor (1823-1849)
Magyar költő, forradalmár, nemzeti hős, a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakja. „Külföldön Petőfi a legismertebb magyar költő mindmáig. Ő az istenek magyar kedvence. Mindent megkapott, hogy nagy költő lehessen: tehetséget, történelmet, sorsot. Huszonhat évet élt, s világirodalmi rangú s méretű életmű maradt utána, mely korfordulót jelentett nemzete irodalmában." (Részlet a wikipédiából) |
Petőfi Sándor életrajzát itt olvashatjátok
Forrás és a versek eredeti helye : http://mek.oszk.hu/01000/01006/html/index.htm
Neked hoztam...
|
|
| |
Evia | Dátum: Szombat, 2011-08-06, 19:36 | Üzenet # 2 · Megosztás: |
|
Ízelítőül néhány verse a legjobbakból
SZEPTEMBER VÉGÉN
Még nyílnak a völgyben a kerti virágok, Még zöldel a nyárfa az ablak előtt, De látod amottan a téli világot? Már hó takará el a bérci tetőt. Még ifju szivemben a lángsugarú nyár S még benne virít az egész kikelet, De íme sötét hajam őszbe vegyűl már, A tél dere már megüté fejemet.
Elhull a virág, eliramlik az élet... Űlj, hitvesem, űlj az ölembe ide! Ki most fejedet kebelemre tevéd le, Holnap nem omolsz-e sirom fölibe? Oh mondd: ha előbb halok el, tetemimre Könnyezve borítasz-e szemfödelet? S rábírhat-e majdan egy ifju szerelme, Hogy elhagyod érte az én nevemet?
Ha eldobod egykor az özvegyi fátyolt, Fejfámra sötét lobogóul akaszd, Én feljövök érte a síri világból Az éj közepén, s oda leviszem azt, Letörleni véle könyűimet érted, Ki könnyeden elfeledéd hivedet, S e szív sebeit bekötözni, ki téged Még akkor is, ott is, örökre szeret!
Koltó, 1847. szeptember
A BÁNAT? EGY NAGY ÓCEÁN A bánat? egy nagy óceán. S az öröm? Az óceán kis gyöngye. Talán, Mire fölhozom, össze is töröm.
Szalkszentmárton, 1846. március 10. előtt
CSATADAL
Trombita harsog, dob pereg, Kész a csatára a sereg. Előre! Süvít a golyó, cseng a kard, Ez lelkesíti a magyart. Előre!
Föl a zászlóval magasra, Egész világ hadd láthassa. Előre! Hadd lássák és hadd olvassák, Rajta szent szó van: szabadság. Előre!
Aki magyar, aki vitéz, Az ellenséggel szembenéz. Előre! Mindjárt vitéz, mihelyt magyar; Ő s az isten egyet akar. Előre!
Véres a föld lábam alatt, Lelőtték a pajtásomat, Előre! Én se' leszek rosszabb nála, Berohanok a halálba, Előre!
Ha lehull a két kezünk is, Ha mindnyájan itt veszünk is, Előre! Hogyha el kell veszni, nosza, Mi vesszünk el, ne a haza, Előre!
Debrecen, 1848. december 8.
FÖLTÁMADOTT A TENGER...
Föltámadott a tenger, A népek tengere; Ijesztve eget-földet, Szilaj hullámokat vet Rémítő ereje.
Látjátok ezt a táncot? Halljátok e zenét? Akik még nem tudtátok, Most megtanulhatjátok, Hogyan mulat a nép.
Reng és üvölt a tenger, Hánykódnak a hajók, Sűlyednek a pokolra, Az árboc és vitorla Megtörve, tépve lóg.
Tombold ki, te özönvíz, Tombold ki magadat, Mutasd mélységes medred, S dobáld a fellegekre Bőszült tajtékodat;
Jegyezd vele az égre Örök tanúságúl: Habár fölűl a gálya, S alúl a víznek árja, Azért a víz az úr!
Pest, 1848. március 27-30.
Petőfi Sándor a szabadságról
A kutyák dala
Süvölt a zivatar A felhős ég alatt; A tél iker fia, Eső és hó szakad.
Mi gondunk rá? mienk A konyha szöglete. Kegyelmes jó urunk Helyeztetett ide.
S gondunk ételre sincs. Ha gazdánk jóllakék, Marad még asztalán, S mienk a maradék.
Az ostor, az igaz, Hogy pattog némelykor, És pattogása fáj, No de: ebcsont beforr.
S harag múltán urunk Ismét magához int, S mi nyaljuk boldogan Kegyelmes lábait!
Pest, 1847. január
A farkasok dala
Süvölt a zivatar A felhős ég alatt, A tél iker fia, Eső és hó szakad.
Kietlen pusztaság Ez, amelyben lakunk; Nincs egy bokor se', hol Meghúzhatnók magunk.
Itt kívül a hideg, Az éhség ott belül, E kettős üldözőnk Kínoz kegyetlenül;
S amott a harmadik: A töltött fegyverek. A fehér hóra le Piros vérünk csepeg.
Fázunk és éhezünk S átlőve oldalunk, Részünk minden nyomor... De szabadok vagyunk!
Pest, 1847. január
Neked hoztam...
|
|
| |