Kiegészítésképpen a témához:
Javítsuk a szemünket ételeink helyes megválasztásával. A látásunk élességét próbáljuk meg természetes úton javítani! A-vitamin:
Megelőzi a farkasvakságot. Dohányosoknak, alkoholistáknak fokozottan fontos. Megtalálható állati eredetű termékekben, pl: csukamájolaj, májfélék, vaj. Növényi, karotinos ételekben: narancs - vagy citromsárga zöldségek, gyümölcsök, leveles, ill. zöld növények, pl: répa, édes burgonya, mangó, sárgadinnye, kel, pirospaprika.
Lutein:
Időskori szembetegségek ellen. Zöld- és leveles zöldégben, spenótban, kelkáposztában, citrom- és narancssárga gyümölcsökben, kukoricában. Főzve hatásosabb!
C-vitamin:
Antioxidáns (megköti a szabad gyököket, sejtjavító). Csökkenti a homályos látás kialakulásának esélyét. Időskori szembetegségek ellen hasznos. A glaukómások szemnyomását csökkenti.
E-vitamin:
Antioxidáns, a szembetegségek megelőzésére. Megtalálható a napraforgó magban, földimogyoróban, mangóban, hámozatlan szárított mandulában és mogyoróban is.
Omega 3 és 6 zsírsavak
Nagyon fontosak a szemnek. Halfélékben (leginkább tengeri halakban)
Ásványi anyagok, étkezési zsírsavak.
... Minden egészséges étel fontos a szemnek is. Vigyázzunk, mert egy-egy erősebb fogyókúra vagy lébőjtkúra erősen ronthat a látásunkon! (A fogyókúráról és annak beláthatatlan káros következményeiről hamarosan új témát nyitunk)
Ennek a cikknek a megírásához is a network.hu oldal segített.