Evia Üdvözöllek Vendég


A Világ, ahol élünk...

Művészeti és ezoterikus közösségi oldal
Főoldal · Regisztráció · Belépés · Fórum · Neked hoztam
Új hozzászólások · Tagjaink · Fórumszabályzat · Keresés
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Fórum » Lélek és Test » Ezoterikus témák » Önismeret, az élet minősége
Önismeret, az élet minősége
EviaDátum: Hétfő, 2010-07-12, 20:04 | Üzenet # 1 · Megosztás: Megosztás a Facebookon
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 410
Kitüntetések: 15
Helyzet: Offline
Az önismeret fontosságáról szeretném megosztani veletek a gondolataimat. Sokan közülünk úgy vélik, az önismeret azt jelenti, hogy hibáinkat, rossz tulajdonságainkat kell bevallani saját magunknak, és ennyi az egész. Mások a szó jelentését összekapcsolják a magabiztossággal, vagy éppen az ellenkezőjével, az egó lerombolásával. Vannak, akik meg csak vállat vonnak, mondván, az önismeret úgysem fogja megoldani a problémájukat.

"Ismerd meg önmagad", halljuk sokszor a jelmondatot, a kifejezés már-már elcsépeltté válik, pedig még meg sem értettük az igazi jelentését. Nem is tudjuk teljesen megismerni önmagunkat. Folyton változunk, újabb és újabb meglepetéseket okozunk magunknak fejlődésünkkel vagy visszaesésünkkel. Az emberi lélek sokkal bonyolultabb és összetettebb annál, mint amennyit tudatunk képes ebből leérzékelni.

Általában akkor próbálkozunk meg komolyabban a témával foglalkozni, amikor baj van, és már túl sok negatív visszajelzés érkezik (vagy még akkor sem). Visszajelzést kaphatunk mások véleménye által, de legtöbbször saját belső énünk (ezt akár hívhatjuk karmának is) küld üzeneteket, figyelmeztetésképpen, hogy valamit meg kell változtatnunk. Lehetnek ezek visszatérő álmok, de akár kellemetlen élethelyzetek is. És minél inkább kerülöd a szembenézést a problémákkal, annál erősebbek lesznek a jelzések, végül ellehetetlenítik az egész életedet.

Ezoterikus tanácsadó vagyok. Leginkább azok az emberek fordulnak hozzám segítségért, akik bajba kerülnek, vagy vágyaikat képtelenek beteljesíteni. Szinte minden esetben ezeket a kérdéseket teszik fel: " Megvalósulnak a vágyaim?", " Mikor fog javulni a helyzetem?", " Mi várható a jövőben?" - Ezekre a kérdésekre nem lehet pozitív választ adni, mert ilyen hozzáállással a vágyak nem fognak valóra válni, az élethelyzet nem fog javulni. Nem változik semmi, mert te sem változol, a sorselemző vagy a jós mondhat bármit, ha nem mozdulsz, nem jutsz előbbre. A lehetőségek a változásra ott nyüzsögnek körülötted, de te nem tudsz velük mihez kezdeni, mert nem készítetted fel magad.

Beismerem, egyedül nagyon nehéz, szinte lehetetlen egy ilyen helyzetben az önismeret gyakorlása. Különböző tudatszintjeink vannak, egymás hegyén-hátán. Az egyik tudatszint takarja a másikat, szándékaink és céljaink különböző szinteken különböző tartalommal bírnak. Nagy a káosz, a saját magunk által állított csapdákba folyton beleesünk, újra és újra ugyanazokat a köröket járjuk.

Azért van megoldás. Ha nem boldogulsz, egy külső segítőt kell keresned, aki végigvezet különböző tudatszinteken, és megkeresi azokat a csapdákat, amelyek mindig visszarántanak téged. Ahhoz, hogy össze lehessen hangolni céljaidat a különböző szinteken, olykor szükséges magát a célt átdefiniálni, és fel kell készítened magad a változásra. És már nem vágyakról beszélünk. Nem a vágyak valósulnak meg, hanem a célok.

Megjegyzés: külső segítő a tanító, a tanácsadó. Sajnos igen ritka, hogy valaki találkozzon ilyen emberrel, az ezoterikus tanácsadó kifejezést is egyre inkább lefoglalják azok a kártyajósok, akik a lehetséges jövőt tényként közlik ahelyett, hogy a valódi megoldást keresnék. Tudnod kell, hogy az igazság ott van benned, mindig is ott volt. A tanácsadó nem mondja ki helyetted sem azt, hogy mit kell tenned, sem azt, hogy jók-e a döntéseid. Az utat te fogod megtalálni, mert a te utad, a te feladatod. Ha ismered az agykontrollt, ismered a belső tanácsadókat is, akik a te belső lényed megformált alakjai, mentesek minden magyarázkodástól és hazugságtól. Ha nem ismered, vagy nem használod az agykontrollt, a legmélyebb őszinteséggel képes lehetsz arra, hogy saját magad tanácsadója lehess. A külső tanácsadó leginkább abban tud segíteni neked, hogy erre a legmélyebb őszinte szintedre eljuthass.

Céljainkat tehát önismereti gyakorlattal valósíthatjuk meg. Ha már összhangba kerültél önmagaddal, megteremtetted a belső harmóniát, és pontosan tudod, mit akarsz, meg is fogod azt valósítani. Ezt akarja mondani az agykontroll, és a Titok is, sokféle technikát dolgoztak ki, de ezek a technikák csak akkor működnek, ha mindegyik tudatszinteden egyetértesz a saját akaratoddal.

Egy-egy önismereti gyakorlat alkalmával sok hibádra, gyengeségedre rá tudsz találni, és ha már mélyebb szinteken is látod magad, ezeket a hibákat ki tudod javítani (ki is kell ahhoz, hogy elérd azt a bizonyos célt, amelynek a kedvéért belekezdtél a gyakorlatba). Észre fogod venni, hogy az életed minősége egyre jobbá válik.


Neked hoztam...
 
InnerVoiceDátum: Vasárnap, 2011-12-04, 18:37 | Üzenet # 2 · Megosztás: Megosztás a Facebookon
Csoport: Barátok
Üzenetek: 3
Kitüntetések: 0
Helyzet: Offline
Üdv smile

Örülök a témának,remélem, olvassák,észreveszik a többiek is,hisz mindannyiunknak van min változtatni,van hova fejlődni. És valóban,ez csak úgy lehetséges,ha felismerünk, döntünk,s aztán cselekszünk.
Szereném,ha "kedvcsinálónak" leírnál néhány módszert,ami segíti az embert abban,hogy felismerje,hogy hol,mit kell változtani az életében. smile Jómagam évek óta meditálok,elsősorban Osho dinamikus technikáit követve. De mindig szívesen próbálok ki új dolgokat,módszereket,s ha nálam nem is mindegyik válik be,gazdagodom a tapasztalattal. smile
 
EviaDátum: Hétfő, 2011-12-05, 09:52 | Üzenet # 3 · Megosztás: Megosztás a Facebookon
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 410
Kitüntetések: 15
Helyzet: Offline
A felismerés mindig belülről jön. Ehhez nagyon sokat segít a meditálás, az elmélyülés.

Van egy módszer, amit én már nagyon régóta használok arra, hogy megtaláljam a belső "hazugságaimat" és azokat a pontokat, amiket az egó gondosan "eltakar" előlem. Célom a homályos területek megtalálása és tudni akarom, hogy mit miért tettem, mi miért történt velem...

Gondolatban ülj le magaddal szemben egy asztalhoz. Beszélgess. Tudd, hogy aki veled szemben ül, szeret téged és fontos vagy neki. Mondd el a bánatodat, a kérdéseidet, a fájdalmadat. Mondd el azt a problémát, ami foglalkoztat téged. Amikor egy-egy mondat végére érsz, az asztal másik végén ülő énedre figyelj. Az is te vagy, de ott a beszélgetőpartner vagy, aki kívülről szemlél téged. Mindenre rákérdez, minden apró rezdülésedre odafigyel. Különösen figyel arra, hogy ne próbálj mellébeszélni. Racionális, okos, elkap minden szálat, ami bizonytalan benned. És nem hagy békén téged addig, amíg nem tisztázzátok a dolgokat... Vigyázz arra, hogy ne ugyanazt mondd az asztal mindkét végén. Aki szemben ül veled, legyen tényleg intelligens és ne csak helyeseljen, hanem próbálja meg egy másik, kívülálló ember szemszögéből nézni a dolgaidat.

Egy példa: (fiktív példa, nem rólam vagy rólad szól. Nekem nincs is bátyám, a nővéremmel pedig soha nem voltak hasonló gondjaink)

Többen mondták rád, hogy önző vagy. Ez nagyon rosszul esik neked.
...
- Olyan utálatosak az emberek. Tegnap megint a fejemhez vágták, hogy önző vagyok, mert nem akarok egész hétvégén a bátyám gyerekeire vigyázni.
- És önző vagy?
- Nem, dehogy! Csak nem szeretem, ha kihasználnak. És nem is engedem.
- Mivel akarnak kihasználni?
- Azzal, hogy ingyen kell pesztrálnom a gyerekeket. Hülyének néznek. Miért nem fogadnak fel egy babysittert?
- Te tényleg pénzt akarsz elfogadni a testvéredtől?
- Nem erről van szó.
- Hát miről? Azt mondtad, a baj, hogy ingyen.
- Igen. De amíg én itthon vigyázok a gyerekekre, addig ők a tengernél mulatoznak.
- Irigy vagy rájuk? Most az a baj, hogy te nem mehetsz a tengerhez, vagy az a baj, hogy nem fizetik ki a "munkádat"?
...
A bátyád gyerekeit tényleg nagyon szereted és ők is téged. A beszélgetés végére kiderül, hogy valóban irigy vagy, mert a bátyád jobb anyagi körülmények között él, mint te...

Az efféle beszélgetések önmagunkkal rendkívül hatékonyak. A beszélgetést meditatív szinten, agykontrollos nyelven "alfában" végezzétek.


Neked hoztam...
 
Fórum » Lélek és Test » Ezoterikus témák » Önismeret, az élet minősége
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Keresés:



Chat

 

Copyright Evia © 2024