Evia Üdvözöllek Vendég


A Világ, ahol élünk...

Művészeti és ezoterikus közösségi oldal
Főoldal · Regisztráció · Belépés · Fórum · Neked hoztam
Menü
Fotóalbum
Videók
Súgó

Képeinkből
Szavazás
Milyen az oldal?

1. Kitűnő
2.
3. Nem rossz
4. Rossz
5. Szörnyű
Összes válasz: 83
Új tagjaink
Statisztika


Tagjaink száma: 1517
Ma itt jártak:
Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Nyitólap » Fájlok » Cikkek

Az ezerkezű Guan Yin
2011-02-21, 21:57


Thousand-Hand Guan Yin

A China Disabled People's Performing Art Troupe táncosainak előadása

Érdemes az alábbi a cikket elolvasni hozzá:


Az 1000 kéz tánca


Mindig is lenyűgözött a táncművészet, különösen a távoli kelet lassú és misztikus mozdulatai. Az 1000 kéz tánca nevet viselő tánckompozíció, - tekintettel a hozzá szükséges koordinációra - akkor is kiváló teljesítmény lenne, ha nem süketnémák adnák elő a színpadon.

Azonban mind a 21 táncos teljesen süketnéma és csak a színpad négy sarkában álló táncoktató jelzéseire hozzák létre ezt a különleges táncosok összetett látványát.

Thousand-hand Guan Yin 01

Az előadás mondanivalóját Zhang Jigang, a művészeti vezető-koreográfus a következőképpen foglalja össze:

As long as you are kind and there is love in your heart
A thousand hands will naturally come to your aid
As long as you are kind and there is love in your heart
You will reach out with a thousand hands to help others

Guan Yín, avagy GUANYIN

Guanyin a szanszkrit Avalokitesvara név kínai fordítása. A kínai buddhista panteon három fő istene között Guanyin bódhiszattva a harmadik és talán legnépszerűbb. Kínában a jószívűség és erényesség istennőjévé avatták, akinek éppolyan szerep jutott, mint a keresztény országokban Szűz Máriának. Kínán kívül Koreában, Japánban és Tibetben is tisztelik. Túlnyomórészt női alakban jelenik meg. A legkülönbözőbb bajoktól menti meg az embereket, gyermekáldást hozó isten, segít a szülésben, valamint a női lakrészek védelmezője. Kezdetben férfi alakba, harcosként ábrázolták, női formában csak a 14. századtól kezdve vált elterjedtté. Gyakori változatai a négykezű, nyolckezű és tizenegy arcú, valamint az ezerkezű alakok. Általában előforduló attribútumai: korsó fűzfaággal (a bajoktól való megmentés jelképe), könyv, olvasó, vándorbot, háromágú gereblye, tigrisbőrből készült szoknya (a rettenthetetlenség jelképe). Az ezerkarú ábrázolásokon mindegyik tenyerében szem látható, ami arra utal, hogy egyszerre látja a világmindenség végtelen sok világában szenvedőket, és kezeivel megmenti őket.

Thousand-hand Guan Yin 02

Guan Yin bodhiszattva 

Kínában elsősorban a falvakban, különösen a parasztasszonyok körében a legnépszerűbb mennybeli figura Guan Yin bodhiszattva, szanszkrit nevén Avalokitesvara. Magyarul annyit tesz a neve, hogy "Bodhiszattva, aki figyel az emberiség szenvedéseire". Szép női alakban szokták ábrázolni. A buddhizmus tanai szerint ez az istennő minden embert megvéd a szenvedéstől, az olyan rossz embert is, aki meg akar javulni. 

A buddhizmus tanai szerint a bodhiszattva egy fokkal alacsonyabb szinten áll, mint a buddha. De akkor vajon mitől lett Guan Yin ennyire népszerű Kínában? 

Mindenekelőtt meg kell említeni, hogy Kínában mindig a parasztság volt a legjobban kizsákmányolt osztály. Reménytelenségükben csakis a vallásos hitben kerestek lelki menedéket. Guan Yin hivatása éppen a szenvedés megkönnyítése és baj esetén a segítség volt. 

Az idők folyamán Guan Yin annyira népszerű lett, hogy Kínában minden buddhista templomban az alábbiakat láthatjuk: a főteremben a szentélyen egymás mellett három nagy buddhaszobor található, akik a Jelent, a Múltat és a Jövőt jelképezik. Hátuk mögött, a fal túlsó oldalán egyedül Guan Yin áll egy nagy hal fején, egyik kezében finom porcelánváza félig tele vízzel, másik kezében fűzfavessző. Ez azt jelképezi, hogy lába alatt a tenger és a föld nyugodt, a fűzfavesszővel pedig majd esőt cseppent a földre. 

A feudalizmusban a parasztasszonyok a társadalom legalján helyezkedtek el. A mindennapi fárasztó mezei munka után otthon is nekik kellett mindent elvégezniük. Az pedig a legnagyobb bűn volt egy asszony számára, ha nem szült gyereket, teljesen függetlenül attól, hogy milyen okból nem lett gyerek a családban. El lehet képzelni, hogy minden családban, legyen az gazdag vagy szegény, két-három évi házasság után, ha nem született gyerek, az asszonyra rendkívül nagy lelki teher nehezedett, csak magát hibáztatta, és szüntelenül imádkozott, hogy a mindenkit megsegítő Guan Yin hozzon neki gyereket. Így Guan Yin eggyel több feladatot kapott, mégpedig hogy segítsen a gyermektelen családoknak a gyermekáldásban. Lassan szokássá vált, hogy minden gyermektelen asszony szobájában egy karjában mosolygó gyereket tartó Gyerekhozó Guan Yin szobrot tartott.

Az indiai buddhizmus tanai szerint Avalokitesvara, azaz a Szenvedésfigyelő Guang Yin, mint általában a buddhák vagy bodhiszattvák, férfi alakot ölt. Azonban a buddhizmus vallási tanai Kínában elkínaiasodtak. Az erős feudalista Kínában furcsa jelenségnek tartották, hogy egy férfiszobor, még ha csak szobor is, legyen egy asszony szobájában, ezért az idők folyamán Avalokitesvara, vagyis a Guan Yin férfiből nővé változott.

Forrás: Terebess Ázsia Lexikon

Thousand-hand Guan Yin Thousand-hand Guan Yin 04 


Forrás: http://nekemezamuveszet.freeblog.hu/archives/2009/06/14/Az_Ezerkezu_Guan_Yin/

Kategória: Cikkek | Hozzáadta: Evia
Megtekintések száma: 1908 | Helyezés: 5.0/1 | Megosztás: Megosztás a Facebookon

Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]


   Chat  


Üdvözöllek
Keresés
Chat szoba
Thomas Kinkade

Thomas Kinkade
Thomas Kinkade festményei
Álomszép poszterek

Evia mandalák


Csodálatos mandala poszterek papírra és vászonra

Kedvenc linkek

Kedvenc linkjeink megtekintése, linkek ajánlása és feltöltése

Idézeteink

Neked hoztam...

Közérdekű infó

Olyan, az oldalunktól független fontos információk, amelyekről érdemes tudnunk. (Csalások, átverések e-mail vírusok stb.)

Barátaink oldalai
Copyright Evia © 2018