Evia Üdvözöllek Vendég


A Világ, ahol élünk...

Művészeti és ezoterikus közösségi oldal
Főoldal · Regisztráció · Belépés · Fórum · Neked hoztam
Menü
Fotóalbum
Videók
Súgó

Képeinkből
Szavazás
Milyen az oldal?

1. Kitűnő
2.
3. Nem rossz
4. Rossz
5. Szörnyű
Összes válasz: 83
Új tagjaink
Statisztika


Tagjaink száma: 1750
Ma itt jártak:
Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Nyitólap » Fájlok » Cikkek

Kellemetlen igazság avagy autóval járunk templomba
2011-02-17, 21:29
"Az emberiség egy ketyegő időzített bombán ücsörög. Ha a Földön dolgozó tudósok túlnyomó többségének igaza van, csak tíz évünk maradt, hogy megakadályozzunk egy óriási katasztrófát, amely egész bolygónk klímarendszerét örvényszerű pusztítássá változtatja, extrém időjárást, árvizet, aszályt, járványokat és halálos hőhullámokat szabadít ránk, nagyobbakat mindennél, amit valaha megtapasztaltunk. Ezt a katasztrófát mi magunk fogjuk előidézni." (részlet a Kellemetlen igazság c. filmből)

Mindannyian egyetértünk abban, hogy a bolygónk veszélyben van. Keressük a felelősöket és próbáljuk a témát lerázni magunkról azzal, hogy ujjal mutogatunk másokra. Valójában azonban tudjuk, hogy ez semmit nem ér, csak a lelkiismeretünket akarjuk így megnyugtatni. Nem csak mások a felelősek, hanem mi is! És az a legkevesebb, hogy teszünk is valamit, nem csak siránkozunk!

Amiről a jég mesél - részlet a Kellemetlen igazság című filmből"Az emberiség egy ketyegő időzített bombán ücsörög. Ha a Földön dolgozó tudósok túlnyomó többségének igaza van, csak tíz évünk maradt, hogy megakadályozzunk egy óriási katasztrófát, amely egész bolygónk klímarendszerét örvényszerű pusztítássá változtatja, extrém időjárást, árvizet, aszályt, járványokat és halálos hőhullámokat szabadít ránk, nagyobbakat mindennél, amit valaha megtapasztaltunk. Ezt a katasztrófát mi magunk fogjuk előidézni."

A film utolsó mondataiból (nem tudom szó szerint)
"Az unokáink értetlenül állnak majd és azt kérdezik: Vajon miért nem tettünk semmit akkor, amikor még megtehettük volna? Hogy voltunk képesek arra, hogy hagyjuk a bolygónkat ilyen állapotba kerülni?"


Ne azzal foglalkozzunk, hogy kire kell a felelősséget áthárítani, és ne kezdjünk most mély filozófiai eszmecserébe. Ezt a cikket nem azért írtam, hogy "véleményeket" halljak. A válaszaitok tettekről szóljanak! A film (amelyből fentebb részletet láthatunk) arra buzdít bennünket, hogy emeljük fel a hangunkat, ahol csak tudjuk. Hirdessük, terjesszük a bolygónk megmentésére szóló javaslatokat.

Amit tenned kell:
- Ha lehetőséged van rá, ültess fát
- Szelektáld a szemetet
- Környezetbarát termékeket vásárolj
- Olyan fűtőanyagot használj, ami környezetbarát (ha megteheted)
- Ne járkálj annyit autóval. Használd többször a vonatot, metrót és egyéb tömegközlekedési eszközöket.
- Ne tűrd tétlenül a közeledben zajló környezetszennyezést. Emeld fel a hangod és jelentsd a megfelelő szerveknél.Környezetszennyezés bejelentése és információ:
Középdunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség


Alcímnek nem véletlenül adtam az "avagy autóval járunk templomba" nevet. Ez azt jelenti: még oda is, még akkor is, amikor pozitív dolgot szeretnénk tenni. Ez csak egy apróság. De az egész környezetünk ilyen apróságokból van felépítve. (Autóval visszük a gyereket az iskolába, autóval megyünk bevásárolni, munkahelyre és sok olyan helyre ahová gyalog vagy villamossal is kényelmesen el tudnánk jutni!) És - ami a legszomorúbb -, ha lemondunk az autó kényelméről, azzal nem "jót teszünk",hanem egyszerűen csak "nem tetézzük a károkat".

A szemét szelektálására Magyarországon is megvan a lehetőség. Figyelj oda! Ha nem teszed, akkor személyesen TE is részt veszel a bolygó pusztításában.

Ha van pap ismerősötök, beszéljetek vele és kérjétek meg, hogy hirdesse ezt is a templomban!


... Csepp a tengerben. De ugye jól tudom, hogy a tenger vízcseppekből áll össze? ...
Környezetszennyezéssel nem csak a jövőnket veszélyeztetjük, hanem a jelenünket is: saját és gyermekeink életét.

National Geographic - A halál oka: környezetszennyezés

Az Egészségügyi Világszervezet először készített olyan listát, amely a környezetszennyezés okozta halálozási adatok alapján sorrendbe állítja a világ országait. A szennyezett víz és levegő, a magas UV-sugárzás, a méltatlan munkakörülmények, valamint a mezőgazdasági művelés okozta természeti katasztrófák tavaly a szervezet becslése szerint 13 millió ember halálát okozták.

A számok tavaly óta nem változtak: az Egészségügyi Világszervezet tavalyi és idei becslése megegyezik. Egy év alatt 13 millióan haltak meg a szervezet szerint annak köszönhetően, hogy környezetük nem volt méltó az emberi élethez. Az idei adatok annyiban különböznek a tavalyitól, hogy immáron országokra lebontva látható, hol, milyen mértékben okozta a környezetszennyezés az emberek halálát. A sort Angola, Kongó, Mali és Afganisztán vezeti, de az európai régióhoz számított Azerbajdzsán illetve Románia sem áll éppen előkelő helyen a ranglistán.

Főleg a gyerekeket érinti

Kétségkívül nem meglepő, hogy Afrika egyes országaiban a legrosszabb a helyzet: Angolában közel minden harmadik ember a környezetszennyezés okozta betegségekben hal meg.

Mindazonáltal Európában sem rózsás helyzet: az öreg kontinensen évente 1, 8 millió ember halála függ össze valamilyen módon a környezetszennyezéssel – legyen szó fertőzött vízről vagy szennyezett levegőről. A gyermekhaladósági mutatók szintén arról tanúskodnak, hogy a probléma Európában sem hagyható figyelmen kívül: Azerbajdzsánban ezer gyerekből 90 nem éli meg az öt éves kort – elsősorban a környezet okozta betegségeknek köszönhetően. Romániában ezer gyerekből 20, Bulgáriában 15, Lettországban 11, Magyarországon 8 gyerek hal meg a környezetszennyezés következtében ötödik életéve előtt.

A Világszervezet főtitkár-helyettese, Susanne Weber-Mosdorf egy bécsi konferencián hangsúlyozta: a gyerekhaladóság világszerte kétharmad arányban a környezeti hatásokkal magyarázható. A főtitkárhelyettes ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a most elkészített, országokra lebontott adatok nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az egyes országok döntéshozói olyan intézkedéseket hozzanak, amelyek nagyban javítanak a helyzeten. Persze a körülmények javulása nem csak az egyes országok döntéshozóin múlik, hiszen Afrika egyes országaiban az adottságok is rendkívül rosszak.

Veszélyes lakóterek

Mindazonáltal a legsúlyosabb helyzetben lévő országokban a halálozási okok jelentős része két okra vezethető vissza: a szennyezett vízre és a szennyezett levegőre. Ez utóbbi kapcsán azonban nemcsak a fejlődő országok nagyvárosainak légszennyezettségéről kell szót ejteni, bár kétségkívül ezekben a legsúlyosabb a helyzet. Új-Delhi, Katmandu, Lima vagy éppen Kairó forgatagában az európai utasnak immáron majdnem kötelező a védőmaszk viselete. Világszerte közel 800 ezer ember hal meg a nagyvárosok levegője okozta betegségekben.

Még nagyobb problémát jelent, világszerte közel 1, 2 millió ember halálát okozza, hogy nem jól szellőző otthonában fával vagy szénnel fűt. Ráadásul ezzel a jelenséggel nagyon nehéz mit kezdeni: közel kétmilliárdan használ ugyanis fát vagy szenet mindennapi betevőjének elkészítéséhez, és ezen emberek java részének lakhelye igen rosszul szellőzik.

Ráadásul a főzéshez, fűtéshez szükséges fa kitermelése más szempontból is emberéleteket fenyeget: a Fülöp-szigeteken nem ritka földcsuszamlások döntő oka az, hogy a helyiek a szükséges fát tarvágással termelik ki. Csak a kilencvenes évek közepe óta nyolcezren haltak meg földcsuszamlásokban a délkelet-ázsiai országban, miközben a trópusi őserdők hetven százaléka eltűnt az utóbbi negyven évben.

Az Egészségügyi Világszervezet a légszennyezettség kapcsán egyébként már tavaly kiadott egy jelentést, amelyben sokkal keményebb irányelveket fogalmazott meg, mint azt a legtöbb érintett ország tette. Bizonyos országokban és városokban közel egyharmadával kellene mérsékelni a légszennyezettséget ahhoz, hogy az a még éppen elfogadható szintre süllyedjen. Egy német cég mindeközben olyan főzőkészülékek kifejlesztésébe fogott, amelyek nem fával, hanem növényi olajjal működnek. Ezzel a környezetkárosítás és a lakások belsejében keletkező káros égéstermékek mennyisége is jelentősen csökkenthető lenne.
Kategória: Cikkek | Hozzáadta: Evia
Megtekintések száma: 2077 | Helyezés: 0.0/0 | Megosztás: Megosztás a Facebookon

Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]


   Chat  


Üdvözöllek
Keresés
Chat szoba
Thomas Kinkade

Thomas Kinkade
Thomas Kinkade festményei
Álomszép poszterek

Evia mandalák


Csodálatos mandala poszterek papírra és vászonra

Kedvenc linkek

Kedvenc linkjeink megtekintése, linkek ajánlása és feltöltése

Idézeteink

Neked hoztam...

Közérdekű infó

Olyan, az oldalunktól független fontos információk, amelyekről érdemes tudnunk. (Csalások, átverések e-mail vírusok stb.)

Barátaink oldalai
Copyright Evia © 2024