Evia Üdvözöllek Vendég


A Világ, ahol élünk...

Művészeti és ezoterikus közösségi oldal
Főoldal · Regisztráció · Belépés · Fórum · Neked hoztam
Menü
Fotóalbum
Videók
Súgó

Képeinkből
Szavazás
Milyen az oldal?

1. Kitűnő
2.
3. Nem rossz
4. Rossz
5. Szörnyű
Összes válasz: 83
Új tagjaink
Statisztika


Tagjaink száma: 1750
Ma itt jártak:
Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Nyitólap » Fájlok » Cikkek

Sztereogram
2010-12-23, 12:52

Azokat a képeket nevezzük sztereogramnak, amelyek képesek arra, hogy speciálisan nézve őket olyan térhatást hozzanak létre, mintha nem képet néznénk, hanem valódi 3D teret.

Ezek a sztereogram képek ránézésre valamilyen tapétamintára hasonlítanak, és amíg normál módon nézzük, nem is látunk mást belőlük. Ebben a cikkben szeretném elmondani nektek, hogy milyen módon kell ezeket a képeket nézni ahhoz, hogy a különleges 3D kép megjelenjen.

A sztereogram egy vagy több sík kép segítségével létrehozott térhatású kép optikai illúziója. Eredetileg olyan kép-párt jelentett, amelyet sztereoszkóp segítségével lehetett megfelelő módon megnézni. (Forrás: Wikipédia)

A fényképalbumunkban vannak sztereogramok, a monitoron keresztül is működnek, meg tudjuk látni a különleges 3D ábrákat benne. Nem egyszerűen csak rá kell nézni, hanem speciális módon kell nézni és megvárni, amíg a szemünk "átáll" és az agyunk értelmezi és feldolgozza a furcsa képeket, amelyeket a szemünk küld.

Röviden szeretném megtanítani a "nézés" módszerét azoknak, akik még nem tapasztalták meg ezt a sztereogram-látást. Ezt az egyik legkönnyebb képpel kezdjük. A kép egy csillagot ábrázol, amely kiemelkedik a hátteréből, nagyon erős 3D hatással.Ne ezen a kicsinyített képen gyakoroljatok. Kattintsatok a képbe, hogy sokkal nagyobban jelenjen meg. A kép tetején láthattok két karikát, kicsit lejjebb újabb kettőt. Ez a lenti két karika a kiemelkedő csillag közepén van. Nézzétek a képet unottan, meredten, kissé fáradtan. Legyen olyan a nézésetek, mint amikor lusták vagytok arra, hogy mozgassátok a szemeteket, kissé össze is akad a tekintetetek. Ilyenkor szoktunk pislogni, hogy helyreálljon a kép a szemünk előtt. Most ne pislogjatok, hagyjátok, hogy a szemetek ellazuljon. A két karika a kép tetején és közepén segít nektek ebben. Egy idő múlva (ha eléggé bamba tekintettel nézitek a képet) a két karika helyett hármat fogtok látni. Ekkor a szem "beállt" és a kép közepén lévő karikák körül meg fogjátok látni a csillagot. A csillag meglehetősen nagy, nem fogjátok eltéveszteni.

Fontos! A sztereogramokat szemmagasságból nézzétek, ne nagyítsátok fel nagyon, mert akkor nem látható be az egész kép egy tekintettel. A fotóalbumban lévő sztereogramok mérete általában megfelelő ahhoz, hogy meglássuk a 3D képet. Tipp: Az LBOX ablakban kattintsatok a kis festmény ikonra , és meg fog jelenni a kép az eredeti méretében.

A fotóalbumunkban a sztereogramokat itt találhatjátok: http://let.ucoz.hu/photo/kozossegunk_kepei/sztereogram/19

Vigyázzatok, ne nézzétek túl sokáig a sztereogramokat. Bár nagyszerű látvány, a szemnek nem tesz jót.

Itt szeretném felhívni még a figyelmet arra, hogy a sztereogramok meglátása nem különleges intuitív képesség. Általában azok láthatják meg hamarabb ezeket, akik néha "bebandzsulnak", azaz az átlagosnál többször kell "helyrerakni" a tekintetüket. - Az érzékeny szem lehet érzékeny lelkű emberek sajátja, de a szem érzékenysége nem intuitív képesség.

Előfordul sokszor, hogy valaki, aki látja a sztereogramokban a 3D alakokat, kidomborodó formák helyett néha homorú, "kivágott" képeket vagy egymás tetején több domború alakot lát. Az agy nem mindig egyformán rakja össze a látványt. Ha a kép minősége vagy elkészítésének módja nem megfelelő, előfordulhat ilyen. A sztereogramok készítésének többféle módja van. Ha hasonlóan készült képeket nézünk egymás után, az agyunk már "rááll" arra a munkára, amit végeznie kell és akár folyamatosan, várakozás nélkül is láthatjuk a 3D képeket. Azonban ha ezután egy más módon készült sztereogramot nézünk meg, az agynak ismét át kell állnia egy másfajta munkára, amihez akár fél vagy egy percre is szüksége van. Ilyenkor többször előfordulhat, hogy egy-egy sztereogramot hibásan látunk meg.

A fotóalbumban több fajta sztereogram is található (igen széles választékban!). A legszebbek, amik egy újfajta technikával készültek, már nem szövetmintásak, hanem igazi képek 3D alakjai. Ezek a sztereogramok rendkívül látványosak. Megkülönböztetésképpen a képek nevei elé a "3D" szót írtam. Ha az albumot nézitek, ezek elöl vannak (abc szerint vannak rendezve).

Nagyon jó szórakozást kívánok mindenkinek a sztereogramokhoz.
Kategória: Cikkek | Hozzáadta: Evia
Megtekintések száma: 12653 | Helyezés: 0.0/0 | Megosztás: Megosztás a Facebookon

Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]


   Chat  


Üdvözöllek
Keresés
Chat szoba
Thomas Kinkade

Thomas Kinkade
Thomas Kinkade festményei
Álomszép poszterek

Evia mandalák


Csodálatos mandala poszterek papírra és vászonra

Kedvenc linkek

Kedvenc linkjeink megtekintése, linkek ajánlása és feltöltése

Idézeteink

Neked hoztam...

Közérdekű infó

Olyan, az oldalunktól független fontos információk, amelyekről érdemes tudnunk. (Csalások, átverések e-mail vírusok stb.)

Barátaink oldalai
Copyright Evia © 2024